Održavanje bazenske vode

Voda je od životne važnosti. Ona čini dvije trećine našega tijela, čuva našu vitalnost i daje nam snagu. Vodu ne trebamo samo za život, ona nam može pružiti mnogo veselja i u našem bazenu.Bazeni su dragocjene oaze koje nam u ovom prebrzom i napornom načinu života predstavljaju mjesto gdje se možemo opustiti, biti aktivni u slobodno vrijeme i gdje možemo njegovati vlastito zdravlje. 

pH vrijednost

pH vrijednost je jedan od najbitnijih faktora kod hemijske pripreme vode. Neovisno o tome koje se dezinfekcijsko sredstvo upotrebljava, prvo što je potrebno dovesti pH vrijednost u optimalno područje koje je od 7,2-7,6.

Niska pH vrijednost (ispod pH 7) vodi daje kiseli karakter, što prouzrokuje koroziju metalnih djelova na instalacijama, izmjenjivaču topline i filteru, te dolazi do taloženja oksida metala na površinam bazena, što se može vidjeti u obliku mrlja.

Visoka pH vrijednost (iznad pH 7,6) vodi daje lužnati karakter što pospješuje izdvajanje vodenog kamenca na površinama bazena. Visoka pH vrijednost također uzrokuje zamućenje vode koja dobiva ″mliječni″ izgled, filter se brže puni nečistoćama i dolazi do taloženja nečistoća na površinama bazena i bazenskoj opremi. Isto tako kod povišene pH vrijednosti dezinfekcijska sredstva djeluju manje učinkovito što nas dovodi do problema sa održavanjem higijenski besprijekorne vode.

pH vrijednost bazenske vode podešavamo pomoću pH regulatora koji mogu biti u tečnom ili čvrstom stanju.

 

Dezinfekcija

Uz regulisanje pH vrijednosti vode, najvažniji tretman vode u bazenu je dezinfekcija.

Voda u bazenu mora biti čista, bezbojna i higijenski besprijekorna. Pitka voda, kojom obično punimo naš bazen odgovara ovim higijenskim zahtjevima. Ali kupači i utjecaji okoline u vodu donose nečistoće, glivice i bakterije koje se u vodi vrlo brzo razmnožavaju, posebno na temperaturi vode iznad 25°C. Veće djeliće nečistoće odstranjujemo pomoću vodenoga usisavača i filtera, dok bakterije moramo neutralizirati pomoću tzv. oksidacijskih sredstava, tako da osiguramo besprijekornu vodu. Najčešće se kao oksidant pojavljuje hlor u različitim oblicima, i to: Natrijum hipoklorit (tekućina), Kalcijev hipoklorit (granulat ili tablete)  i tzv. organski hlor (granulat ili tablete) kod kojega se kao nositelj hlora pojavljuje izocijanurna kiselina, koja sprječava brzo izhlapljivanje hlora iz vode radi sunčevog svjetla i topline, ne mijenja pH vrijednosti vode, u vodi je potpuno topiv tako da ne ostavlja mineralne naslage na stijenkama, omogućuje dugotrajno skladištenje i relativno je siguran i jednostavan za primjenu. Bez obzira na oblik hlora moramo paziti, da ga je u vodi dovoljno da uništava bakterije i osigurava besprijekornu vodu.

Hlorni preparati imaju svojstvo rezistencije, što znači da nakon svog prvotnog dezinfekcijskog djelovanja, određena količina slobodnog hlora ostaje u vodi do potpune potrošnje ili razgradnje. Sadržaj rezidualnog hlora u vodi se mora kretati između 0,3-0,6 mg/l.

 

Sprječavanje nastanka algi

Alge su najjednostavniji biljni organizmi za čiji rast i razvoj su potrebni  voda, sunčeva svjetlost, toplina, i naravno hranjive tvari. Bazenska voda ispunjava sve ove uslove. Uz navedeno nedovoljna filtracija vode te slaba cirkulacija također pogoduju nastanku algi. Same alge nisu izvor infekcija ali nude idelanu podlogu za razvoj ostalih mikroorganizama. Odumrle alge su hrana za bakterije. Početak pojave algi očituje se u nastanku sluzave i skliske prevlake na stjenkama bazena. Kasnije se počinju pojavljivati i vizualne promjene na bazenu u obliku zamućenja vode, neugodnog mirisa, zelenih (crnih) mrlja na stjenkama. Algicidi su sredstva  za uništavanje svih tipova algi.

 

Bistrenje

U vodi se tokom vremena, i sa prisustvom večeg broja kupača, koncentrira veća količina otopljenih organskih mikro čestica. Voda koja sadrži ovu vrstu nečistoća je mutna, počinje poprimati neprijatan mliječni izgled. Slabiji i kraći rad filtra pogoduje pojavi zamućenja vode. Kako se radi o mikro česticama koje su premale da bi se sakupile filterom, potrebno ih je zgrušati dodatkom sredstva za flokulaciju. Procesom flokulacije se stvaraju tzv. flokule koje se jednostavno zadržavaju na filteru ili padaju na dno bazena odakle ih je potrebno usisati.

 

Sredstva za održavanje bazenske vode proizvodnje Belif

Belif d.o.o. je vodeća firma u BiH u proizvodnji sredstava za hemijski tretman bazenskih voda, sa širokom lepezom kupaca od Jahorine, preko Sarajeva do Bihaća održavamo veliki broj  komercijalnih i hotelskih bazena, kao i male kućne bazene.

Nudimo vrlo jednostavan i kvalitetan način dezinfekcije bazenske vode u vidu tečne hemije, tableta i granula.

Osim sredstava za hemijski tretman vode, posjedujemo i svu prateću opremu: filteri, crijeva, usisivači, plutače i ostala oprema.

Belif-ovi proizvodi omogućuju optimalni hemijski tretman vode uz zadovoljavanje zakonski propisanih vrijednosti, pružajući maksimalno zadovoljstvo uživanja u kupanju u kristalno čistoj bazenskoj vodi.

Za svoje kupce nudimo kompletnu podršku u smislu obuke, savjetovanja, dijagnosticiranja i otklanjanja problema sa bazenskom vodom. Pored obučenih stručnih lica, posjedujemo i vrhunsku digitalnu pokretnu mini laboratoriju sa mogućnošću mjerenja svih parametara koji su bitni za besprijekorno čistu bazensku vodu.